Het gebruik van maandverband dateert uit de 16e eeuw, waar het voor het eerst werd gebruikt als middel om bloed te verzamelen voor transfusies. Tegenwoordig worden maandverbanden niet meer op deze manier gebruikt. In plaats daarvan zijn maandverbanden wegwerpproducten die hetzelfde doel dienen als papieren handdoeken en tissues. Ze zijn er in verschillende maten en materialen, afhankelijk van het gebruik.

De maat van het maandverband is afhankelijk van de gebruiker, of het nu is om gemorste vloeistoffen op de vloer op te vegen of om luieruitslag op te drogen. Sommige maandverbanden zijn gemaakt van dik karton, waardoor ze omvangrijk maar handig zijn om luieruitslag op te drogen. Deze producten zijn ook waterdicht, dus ze kunnen gebruikt worden in badkamers of douchecabines. Dikke kartonnen producten zijn echter niet altijd milieuvriendelijk, aangezien karton van bomen wordt gemaakt, wat betekent dat er bomen voor worden gekapt.

Er zijn veel soorten maandverbanden die worden gebruikt voor hygiëne. Tampons bestaan al sinds het midden van de 19e eeuw, voordat moderne maandverbanden ooit werden uitgevonden. Het eerste type maandverband was een dun, transparant stuk stof dat in de vagina werd ingebracht ter verlichting van urineweginfecties en andere aandoeningen. Het doekje werd vervolgens net boven de baarmoederhals afgesneden, waardoor eventuele afscheiding door de baarmoederhals kon ontsnappen. Tampons zijn tegenwoordig om meer hygiënische redenen vervangen door pads, maar de dunne, transparante stukken stof worden nog steeds veel gebruikt.

Luieruitslag kan ook worden verlicht door maandverband te gebruiken. Een babyluier moet ongeveer elk half uur worden verschoond om te voorkomen dat het kind luieruitslag krijgt. Deze maandverbanden, ook wel luierpennen of dubbelzijdige tapes genoemd, bevatten een antibacteriële oplossing om ziektekiemen te doden en zo het risico op uitslag te verkleinen. Deze pads hoeven niet te worden vervangen, maar worden in plaats daarvan opnieuw gebruikt totdat ze niet langer nodig zijn. Dit vermindert de kosten die gepaard gaan met het kopen van nieuw maandverband.

Andere maandverbanden kunnen absorberend zijn om de verspreiding van infecties te helpen verminderen. Een voorbeeld hiervan is het absorberende kussen dat gewoonlijk in apotheken wordt verkocht. Deze kussentjes zijn vergelijkbaar met de luierpennen die hierboven te zien zijn, maar ze hebben een gat in het midden van de kussentje zodat ze gemakkelijk kunnen worden afgevoerd. Deze worden meestal gebruikt wanneer mensen hun luiers op het werk verschonen en zijn mogelijk goedkoper dan andere absorberende inleggers.

Andere maandverbanden die absorberend zijn, zijn te vinden in de vriezer van drogisterijen. Deze producten zijn niet alleen absorberend, maar ook biocompatibel. Dit betekent dat ze geen weefsel beschadigen als ze in contact komen met lichaamsvloeistoffen. Deze maandverbanden zijn speciaal ontworpen voor gebruik op het werk, doordat mensen gemakkelijk hun handen en onderarmen kunnen ontsmetten. Ze helpen niet alleen de verspreiding van ziektekiemen te verminderen, maar kunnen ook gemakkelijk worden verwijderd wanneer ze klaar zijn.

Schadelijke effecten van maandverband en tampons | Vrij Natuurlijk