Veel kerken en congregaties hebben de afgelopen decennia hun kerkorgels gemoderniseerd en als gevolg daarvan hun oudere analoge modellen vervangen door modernere digitale modellen. Maar hoewel de orgelapparatuur de afgelopen vijftien jaar dramatisch is verbeterd, zijn er nog steeds een aantal mensen die niet zeker weten of een orgel de extra investering waard is of niet. Digitale kerkorgels hebben veel voordelen ten opzichte van hun analoge voorgangers, maar niet alle kerkorganisten of degenen die digitale modellen overwegen, zijn zich van deze voordelen bewust. Voordat u een beslissing neemt over het al dan niet aanschaffen van een digitaal kerkorgel, is het belangrijk om eerst te bepalen wat uw wensen werkelijk zijn.

Dit artikel helpt je erachter te komen wat je nodig hebt en helpt je ook te bepalen of je echt je analoge kerkorgel moet upgraden.

Allereerst moeten we kijken naar de verschillende soorten elektronische orgels die de afgelopen twee tot drie decennia zijn vervaardigd, en de algehele verbetering die digitale orgelmodellen hebben bereikt sinds ze voor het eerst op de markt werden geïntroduceerd. Aan het einde van de twintigste eeuw begonnen orgelfabrikanten zich meer te richten op het kleiner en lichter maken van grotere muziekinstrumenten, waardoor uiteindelijk de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun pijporgelontwerpen verbeterden. Als gevolg hiervan begonnen instrumenten uit de klassieke gelederen, zoals het orgel dat decennia geleden de kerkmuziek domineerde, opnieuw te worden ontworpen naar de smaak van de eenentwintigste eeuw.

Digitale pijporgels zijn over het algemeen veel lichter dan hun analoge voorouders, en de originele ontwerpen gebruikten metalen kleppen in plaats van plastic of glas. Bovendien hebben ze minder bewegende delen, wat zorgt voor minder wrijving en slijtage na verloop van tijd. Enkele van de meer algemene kenmerken die in het ontwerp van moderne kerkorgels zijn geïntegreerd, zijn onder meer tikken met variabele diepte, schuifregelaars met variabele snelheid (voor orgelpijpen) en aanraakschuifregelaars en knoppen. Hoewel orgelpijpen de afgelopen vijftig jaar vrijwel onveranderd zijn gebleven, hebben orgelkleppen en schuifregelaars ook een aantal revolutionaire veranderingen ondergaan.

Naast de bovengenoemde innovaties, hebben kerkorgels ook de integratie van elektronische partituursoftware en elektronische orgelstemmers gezien.

Hierdoor kunnen organisten en kerkleiders elke noot onafhankelijk afstemmen, in plaats van te moeten vertrouwen op de nauwkeurigheid van de muzikale score. Organisten hoeven niet langer een orkestratie van bladmuziek te raadplegen om hun instrumenten te stemmen – alles wat ze nodig hebben, zit in de elektronische versie van de partituur. Evenzo hoeven toetsenisten geen songteksten meer te lezen om een zinvol muziekstuk te componeren: ze kunnen eenvoudig een reeks toetsen op hun toetsenbord indrukken om de verschillende noten te activeren die een bepaalde muzikale selectie vormen.

Ten slotte, hoewel digitale orgelmodellen de meerderheid van de hedendaagse kerkorgels vertegenwoordigen, zou het onjuist zijn om de rol van traditionele houtgewikkelde orgels in het leven van talloze mensen door de eeuwen heen buiten beschouwing te laten. In feite blijven tongorgels een populaire optie voor veel muzikanten vanwege hun aangeboren charme en aantrekkingskracht. Rietorgels hebben een aantrekkelijk harmonisch ritme en melodisch bereik; Met dat in gedachten is het geen wonder dat professionele musici dagelijks gebruik blijven maken van tongorgels.

Maar zelfs deze veelzijdige instrumenten hebben te maken met een aantal problemen die voortkomen uit het materiaal waaruit ze zijn vervaardigd en de operationele mechanismen die erin worden gebruikt. Messingbuizen hebben bijvoorbeeld de neiging om te oxideren wanneer ze worden blootgesteld aan vocht, airconditioning en andere vormen van extreme temperatuurschommelingen. Als gevolg hiervan kan de binnenste buis van een koperen buis gaan roesten en zijn afwerking verliezen. Kunststofbuizen kunnen ook een soortgelijk lot ondergaan als ze niet regelmatig worden schoongemaakt.

Vind meer info: noorlanderorgels.com