PowerApps van Microsoft groeit natuurlijk snel in termen van de inspanningen die het bedrijf levert om er een mobiele bedrijfsoplossing van te maken. Gebruikers loggen automatisch in op de verschillende apps met Azure Active Directory en worden ook gebruikt door Microsoft Office 365.

Dit werkt met de bestaande apparaten en platforms van het bedrijf en is naar verwachting compatibel met iOS, Android, Windows Mobile, Blackberry en andere mobiele apparaten van gebruikers. Het bedrijf hield onlangs een evenement voor zijn wereldwijde personeel dat zijn nieuwe inspanningen in de cellulaire industrie besprak.

Op het moment van schrijven heeft het bedrijf nog geen aanvullende aankondigingen gedaan met betrekking tot zijn PowerApps-plan 2. Een voormalig chief technology officer voor Microsoft genaamd Axapta, nu in dienst van het bedrijf als strateeg, had gezinspeeld op een mogelijke naamswijziging voor Microsoft. PowerApps eerder dit jaar. Dit zou de codenaam zijn geweest van het nieuwe programma, dat volgens een eerdere Axapta-blogpost “zal worden gebouwd op basis van onze eerdere demo’s en initiatieven”. Hij legde verder uit dat het nieuwe programma klanten in staat zou stellen hun aangepaste applicaties vanaf elk Windows 10-apparaat te beheren. Met de recente geruchten speculeren sommigen dat het plan een poging zou kunnen zijn om het smartphone-initiatief van Microsoft te bemachtigen van mensen als Google en Apple, die beide aan hun eigen versies van een smartphone werken.

Zoals eerder vermeld, stelt de PowerApps mobiele app store, die beschikbaar is voor een gratis, universele app, klanten in staat om hun aangepaste applicaties te beheren en te openen vanaf elk Windows 10-apparaat. Dit is echter niet de reikwijdte van de plannen van het bedrijf. Er wordt gezegd dat PowerApps ontwikkelaars in de toekomst volledige controle zal geven over de opzet en het gedrag van hun softwareprogramma’s, en ook de integratie van meer complexe bedrijfslogica in programma’s die op de servers van het bedrijf draaien. Als alles goed gaat, zal PowerApps compatibel zijn met alle Microsoft-services en in de toekomst mogelijk zelfs gebundeld worden met Windows Mobile voor Windows Phones.

Maar dat is niet alles; in een interessante wending wordt ook vermeld dat de bedrijfsversie van PowerBooks mogelijk wordt geleid door zijn eigen merk “app” of “webside software” voor een betere gebruikerservaring. Door deze functie aan PowerBooks toe te voegen, hoopt men dat de software kan draaien op Windows Mobile – dat naar verwachting in de toekomst zal worden geïntroduceerd. Of dit gaat werken of niet, valt nog te bezien, maar het is zeker een uniek concept.

Als alles echter volgens plan verloopt, is Microsoft van plan PowerApps uit te rollen op verschillende Windows-apparaten, waaronder Windows Phones. Het bedrijf is ook van plan om voor elke app andere kosten in rekening te brengen en verschillende prijsniveaus te hanteren, zodat degenen die meer functies nodig hebben, meer zullen betalen. Het gerucht gaat ook dat PowerApps mogelijk voorgeïnstalleerd zijn op telefoons met Windows Mobile 5, dat is gebaseerd op de instructieset van de ARM-processor die wordt gebruikt in Apple’s iPhone en iPad. Als zodanig is het niet nodig om afzonderlijke apps te kopen, hoewel er verschillen kunnen zijn tussen verschillende modellen.

Net als alle app-winkels, zal PowerBooks natuurlijk ook concurreren met andere digitale downloadwinkels, waaronder Google Play en de App Store. Er wordt zelfs aangenomen dat enkele van de eerste app-winkels die op Windows Mobile worden gelanceerd, Facebook en Yahoo! Aan boord. In tegenstelling tot andere platforms, waar concurrerende bedrijven een breed scala aan apps kunnen bieden, zijn gebruikers hier echter beperkt tot de PowerBooks die Microsoft uitbrengt. Dat gezegd hebbende, is dit een grote stap voorwaarts in termen van vereenvoudiging van de interface voor het grote publiek en hopelijk wordt het voor iedereen gemakkelijker om een eigen app op Windows Mobile te starten.

Power Apps – Puur | Durf jij de sprong te wagen?